Davek na prodajo, menjavo, darovanje nepremičnine

25. december 2010

Po 1.1.2011 bo višji DDV iz 8,5% na 20% na nova stanovanja, razen za stanovanja in hiše katerih kvadratura je manjša od 120 m2 in hiše manjše od 250m2 (ti sodijo v sklop socialne politike).


Prenosi nepremičnin so obdavčeni z tremi davki:
  • Davek na dodano vrednost (DDV):





    Davek
    Splošna stopnja -  za stanovanja večja od 120 m2 in hiše večje od 250m2. 20%
    Nižja stopnja - stanovanja, stanovanjski in drugi objekti, namenjeni za trajno bivanje, ter deli teh objektov, če so del socialne politike, vključno z gradnjo, obnovo in popravili le-teh.
    Tudi po 1.1.2011 za stanovanja katerih kvadratura je manjša od 120 m2 in hiše manjše od 250m2.
    8,5%
    Nižja stopnja DDV se uporablja do konca prehodnega obdobja (do 1.1.2011) iz Pristopne pogodbe Republike Slovenije k Evropski uniji oz. do konca prehodnega obdobja, ki je določen v pravnem aktu Sveta, s katerim se Sloveniji dovoljuje uporaba nižje stopnje DDV.
  • Davek od dobička iz kapitala: Če je bila nepremičnina pridobljena po 1.1.2002 pa je potrebno plačati dobiček iz kapitala in oddati tudi Napoved za odmero dohodnine od dobička iz kapitala pri odsvojitvi nepremičnine (razen za odsvojitev nepremičnine po pogodbi o dosmrtnem preživljanju ali po darilni pogodbi za primer smrti, oproščeno tega davka je tudi če ste imel lastnik vsaj 3 leta stalno prebivališče v tej nepremičnini in je tudi dejansko bival tam) Vrednost kapitala = ocenjena vred. nepremičnine - davek na promet z nepremičninami - stroški cenilca (če je bil vključen) - normirani stroški ; Zakonodaja: Zakon o dohodnini (glej 93.-108. člen)
Obdobje imetništva nempremičnineDavek
Od 0 - 5 let20%
Od 5 - 10 let15%
Od 10 - 15 let10%
Od 15 - 20 let5%
Od 20 let dalje0%
  • Davek na promet z nepremičninami je odvisen od vrste prenosa in pogodbe določi pa vam ga pristojna izopostava Davčne uprave RS:
Vrsta pogodbe Davek Zakonodaja
-Prodajna pogodba
-Menjalna pogodba
2% plača prodajalec,
ali pri menjavi tisti,
ki odtuji neprem.
Zakon o davku na promet nepremičnin
-Darilna pogodba
-Izročilna pogodba
-Pogodba o preužitku
-Pogodba o dosmrtnem preživljanju
-Darilna pogodba za primer smrti
0% prvi dedni red
Ostali po lestvici*:
5-39%  plača tisti,
ki prejme premož.,
oz. plača ko prejme
premož. (po smrti)
Pri razdelitvi solastnine
se plača davake le na
preseženi delež.
Zakon o davku na dediščine in darila

*Davčne stopnje glede na dedne redove:




Grafična shema dednih redov po ZDDD:

2 komentarji:

Claudia Klein 9. julij 2020 ob 00:44  

Pozdravljeni in dobrodošli pri svetovalnih posojilnih storitvah Spotlight, moje ime je Claudia Klein, sem posojilodajalec in tudi posojilna svetovalka.

Ali nujno potrebujete finančno okrepitev? Potrebujete posojilo za različne namene? če je vaš odgovor pritrdilen, vam svetujem, da se obrnete na moje podjetje prek | spotlightglobalservices@gmail.com | ali nam sporočite na WhatsApp: +4915758108767 | in imate posojilo na svojem računu v 24 urah, ker zagotavljamo odlične posojilne storitve po vsem svetu.

Ponujamo vse vrste posojilnih storitev (osebna posojila, poslovna posojila in še veliko več), ponujamo tako dolgoročne kot kratkoročne posojila, poleg tega pa si lahko izposodite do 15 milijonov evrov. Moje podjetje vam bo pomagalo doseči različne cilje s široko paleto posojilnih izdelkov.

Vemo, da je bilo pridobivanje zakonitega posojila vedno velik problem Posamezniki, ki imajo finančne težave in jih potrebujejo rešitev, veliko ljudi zaradi visokih obresti tako težko dobi posojilo za lastniški kapital od svojih lokalnih bank ali drugih finančnih institucij. stopnja, nezadostno zavarovanje, razmerje med dolgom in dohodkom, nizek kreditni rezultat ali kateri koli drug razlog.

Ni več čakalnih dob ali stresnih obiskov bank. Naša storitev je na voljo 24/7 - dobite lahko posojilo in dokončate svoje transakcije, kadar koli in kjerkoli jih potrebujete.

Nudimo 24 urne storitve posojila svetovnega razreda. Za vprašanja / vprašanja? - Pošljite e-pošto na | spotlightglobalservices@gmail.com | ali nam sporočite na WhatsApp: +4915758108767 | & Prejeti odgovor v trenutku.

Tvoja družina, prijatelji in sodelavci ne potrebujejo vedeti, da imate malo denarja, preprosto nam pišite in prejeli boste posojilo.

Vaša finančna svoboda je v vaših rokah!

Ki su Son 11. julij 2020 ob 05:02  

We have a direct genuine provider for BG/SBLC specifically for lease, at leasing price of 4+2 of face value, Issuance by HSBC London/Hong Kong or any other AA rated Bank in Europe, Middle East or USA.

Contact : Mr. DARREN C CHENG
Email: Darrencraig002@gmail.com
skype : keatcheng2@gmail.com

Intermediaries/Consultants/Brokers are welcome to bring their clients and are 100% protected. In complete confidence, we will work together for the benefits of all parties involved.

All inquires to Mr. Darren should include the following minimum information so I can quickly address your needs:

Complete contact information:
What exactly do you need?
How long do you need it for?
Are you a principal borrower or a broker?

Contact me for more details.

Whatsapp: +19733700521

Objavite komentar

O strani

© 2010-2017 Vse pravice pridržane. Gradovi v oblakih.

Hitre informacije o nakupu, gradnji in obnovi nepremičnin.

Vse informacije na spletni strani Gradovi v oblakih so zgolj informativne narave, za točnejša navodila se obrnite na pristojne organe, ki urejajo vaše zadeve.

Kontakt

gradovivoblakih@yahoo.com

Arhiv strani

  © Gradovi v oblakih 2010-2011

Pojdi NA VRH