Kaj je to toplotna črpalka

25. april 2010

Toplotne črpalke so naprave, ki izkoriščajo toploto iz okolice (iz zraka, vode ali zemlje) ter jo pretvarjajo v uporabno toploto za ogrevanje prostorov in segrevanje sanitarne vode.

Vrste toplotni črpalk:

  • Zrak-voda (vir toplete: zunanji zrak - postavitev na vrtu ali notranji zrak - postavitev v kleti): lahko so glasne in porabijo kar nekaj električne energije za proizvodnjo toplote, optimalno delujejo do 0°C, uparjalnik lahko pozimi pomrzne (s funkcijo samoodtaljevanja se z dodatno energijo vzpostavi nazaj), primerne predvsem za sanitarno vodo poleti, ni primerno za objekte, kjer občasno pride do izpada električne energije. Za celotno ogrevanje objekta je potrebna vgradnja talnega ogravanja, saj pridobljene temperature ne zadostijo ogrevanju z radiatorji. Dobro je imeti tudi dodatno ogrevanje npr. kamin.
  • Voda-voda (vir toplote: podatalnica - vrtina): gospodarno je izkorišati če je temperatura vode - podtalnice višja od 6°C, vrtina predstavlja visoke investicije (investicija je odvisna od potrebne globine vrtanja), potrebno je dovoljenje upravne enote. Potrebna je vgradnja talnega ogravanja, saj pridobljene temperature ne zadostijo ogrevanju z radiatorji. Za delovanje potrebuje električno energijo. 
  • Zemlja-voda (vir toplote: zemlja): visoke investicije, potrebujete veliko parcelo za polaganje kolektorjev v zemljo (3-4 krat večjo kot je površina ogrevalnih prostorov), na tej parceli potem ne moremo postavljati objektov, zasajati sadovanjaka... Potrebna je vgradnja talnega ogravanja, saj pridobljene temperature ne zadostijo ogrevanju z radiatorji. Za delovanje potrebuje električno energijo.
  • Zrak-zrak (vir toplote: porabljen notranji zrak): potrebna velika investicija v prezračevalni sistem, primerno predvsem za novogradnje. Ogrevanje poteka s dovodom toplega zraka iz sistema. Za delovanje potrebuje električno energijo.

0 komentarji:

Objavite komentar

O strani

© 2010-2017 Vse pravice pridržane. Gradovi v oblakih.

Hitre informacije o nakupu, gradnji in obnovi nepremičnin.

Vse informacije na spletni strani Gradovi v oblakih so zgolj informativne narave, za točnejša navodila se obrnite na pristojne organe, ki urejajo vaše zadeve.

Kontakt

gradovivoblakih@yahoo.com

Arhiv strani

  © Gradovi v oblakih 2010-2011

Pojdi NA VRH