Znižanje, ukinitev odškodnin za spremembo namembnosti kmetijskih zemljišč

11. julij 2012

Znižanje, ukinitev odškodnina za spremembo namembnosti kmetijskih zemljišč
NOVO
31.7.2012 V Uradnem listu št. 58/2012  je bil objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvi Zakona o kmetijskih zemljiščih (ZKZ-D), ki ukinja (pod boniteto 50) oz. zmanjšuje odškodnino zaradi spremembe namambnosti ter omogoča vračilo odškodnin (na podlagi vloge v 6 mesecih).

ODŠKODNINA = tlorisna površina kmetijske rabe * A
pri čemer se faktor A določi glede na boniteto zemljišča, na katerem leži tloris objekta in ki se vodi v zemljiškem katastru, in znaša: a) za gradnjo objektov, ki so po predpisih o uvedbi in uporabi enotne klasifikacije vrst objektov uvrščeni v skupino objektov transportne infrastrukture in drugih gradbeno inženirskih objektov: – boniteta zemljišča od 51 do 60: 1 euro,
– boniteta zemljišča od 61 do 75: 3 eure,
– boniteta zemljišča od 76 do 100: 5 eurov;
b) za gradnjo drugih objektov:
– boniteta zemljišča od 51 do 60: 4 eure,
– boniteta zemljišča od 61 do 75: 12 eurov,
– boniteta zemljišča od 76 do 100: 20 eurov.
Če tloris objekta leži na parcelah različnih bonitet, se za vsak del tlorisa kmetijske rabe upošteva pripadajoča boniteta.
Če tloris objekta leži na parceli, ki ima poleg bonitete večje od 50 tudi boniteto nič, se za izračun odškodnine zaradi spremembe namembnosti upošteva boniteta večja od 50.


20.7.2012 Državni zbor z absolutno večino glasov (49 za in 17 proti) ponovno odločil za znižanje/odpravo odškodnin.

18.7.2012 Državni svet je na izredni seji izglasoval odložilni veto na novelo zakona o kmetijskih zemljiščih. DZ bo moral o zakonu tako odločiti še enkrat, za njegovo ponovno sprejetje pa je potrebno vsaj 46 glasov.

11.7.2012 Državni zbor podprl znižanje odškodnin za gradnjo na kmetijskih zemljiščih in sprejel novelo zakona o kmetijskih zemljiščih (48 za in 12 proti), ki:
-znižuje odškodnine za pozidave kmetijskih zemljišč
-ukinja odškodnine za zemljišča, ki imajo boniteto nižjo od 50
-višina odškodnine bo odvisna tlorisa objekta in ne več od celotnega zemljišča.

Vir: Predlog 30.5.12 (besedilo), amandma 18.6.12 (besedilo k 3. členu)

Za jeseni koalicija pripravlja novo zakonodajo, ki bo uredila nadomestila.
______________________________

Pa se vrnimo na do sedaj veljavno odškodnino.

Od 8.6.2011 velja sprememba zakona o kmetijskih zemljiščih (UL 43/11), ki uvedla odškodnine zaradi spremembe namembnosti kmetijskega zemljišča v zazidljivo - stavbno zemljišče.
Višina odškodnine je bila odvisna od:
 Plačilo odškodnine je pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja za npr. hišo. Pri nezahtevnih objektih (garažah, utah, drvarnicah...) se odškodnina na obračunava.

Katera zemljišča spadajo v določanje odškodnin?
Za določanje odškodnin zaradi spremembe namembnosti kmetijskega zemljišča in za izvajanje določb, ki se nanašajo na skupne pašnike, se poleg zemljišč območja trajno varovanih kmetijskih zemljišč in območja ostalih kmetijskih zemljišč za kmetijska zemljišča štejejo tudi zemljišča, ki so s prostorskimi akti lokalnih skupnosti določena za nekmetijsko namensko rabo in so v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo, glede na evidenco dejanske rabe kmetijskih in gozdnih zemljišč (v nadaljnjem besedilu: evidenca dejanske rabe zemljišč) uvrščena med njive in vrtove, travniške površine, trajne nasade in druge kmetijske površine.

Kdo plača odškodnino?
Investitor, ki vloži vlogo za izdajo dovoljenja za gradnjo objekta na kmetijskem zemljišču, zaradi česar se to zemljišče ne bo več uporabljalo za kmetijsko pridelavo, mora plačati odškodnino zaradi spremembe namembnosti kmetijskega zemljišča.

Kdaj se NE plača odškodnine?
Odškodnina zaradi spremembe namembnosti se ne plača v postopkih izdaje dovoljenj za gradnjo, ki se nanašajo na:
– rekonstrukcijo ali odstranitev objektov po predpisih, ki urejajo graditev objektov;
– gradnjo nezahtevnih objektov po predpisu, ki ureja vrste objektov glede na zahtevnost.

Kolikšna je višina odškodnine za spremembo namembnosti?
Pojdi na izračun --> tukaj.
Odškodnina zaradi spremembe namembnosti se plača od površine zemljiške parcele, na kateri se bo gradil objekt. Če je bila odškodnina zaradi spremembe namembnosti že plačana od dela zemljiške parcele, se odškodnina zaradi spremembe namembnosti plača le za preostali del zemljiške parcele.
Odškodnina zaradi spremembe namembnosti se določi v znesku na kvadratni meter glede na boniteto kmetijskega zemljišča.
Odškodnina zaradi spremembe namembnosti se odmeri na kvadratni meter na podlagi bonitete kmetijskega zemljišča, ki se vodi v zemljiškem katastru, in sicer:
– odškodnina zaradi spremembe namembnosti/m2 = boniteta zemljišča od 1 do 20 x 0,05 eurov,
– odškodnina zaradi spremembe namembnosti/m2 = boniteta zemljišča od 21 do 40 x 0,18 eurov,
– odškodnina zaradi spremembe namembnosti/m2 = boniteta zemljišča od 41 do 60 x 0,20 eurov,
– odškodnina zaradi spremembe namembnosti/m2 = boniteta zemljišča od 61 do 75 x 0,22 eurov,
– odškodnina zaradi spremembe namembnosti/m2 = boniteta zemljišča od 76 do 100 x 0,25 eurov.

Odškodnino zaradi spremembe namembnosti odmeri v upravnem postopku organ, pristojen za izdajo dovoljenj za gradnjo, ki hkrati nadzoruje pobiranje, vplačevanje in evidentiranje obveznih dajatev in drugih javnofinančnih prihodkov v skladu s predpisom, ki ureja podračune ter način plačevanja obveznih dajatev in drugih javnofinančnih prihodkov, po uradni dolžnosti, in sicer po prejemu vloge iz prvega odstavka prejšnjega člena. Za reševanje pritožb v zadevah odmere odškodnine zaradi spremembe namembnosti je na drugi stopnji pristojno ministrstvo, pristojno za graditev.

Plačilo odškodnine zaradi spremembe namembnosti je eden od pogojev za izdajo dovoljenja za gradnjo v skladu z zakonom, ki ureja gradnjo objektov.

Vir: Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o kmetijskih zemljiščih (ZKZ-C)

Skupina poslancev je že 22.9.2011 podala predlog za spremembo zakona in s tem znižanje odškodnine, a ta takrat ni bil sprejet.

13 komentarji:

ddd 3. avgust 2011 ob 20:20  

Kaj si bodo še izmislili ti naši bučmani v pisarnah. S tem bodo kmetije še bolj potolkli. Jaz sm hotel zidati na višinski kmetiji pa sem si ravno zaradi tega premislil. 17000 eu odškodnine, tako visoko in v sami strmini. Sedaj se bo kmetija zarastla ali pa naj jo vzdržujejo bučmani ki so napisali to dopolnilo zakona. Kako boš vzdrževal kmetijo če ti že v štartu pohodijo vse veselje in te oropajo vseh financ, ki si jih imel namenjene za zidanje.

Anonimni,  21. avgust 2011 ob 15:52  

Bravo država! Za parcelo sem pošteno plačal lastniku, sedaj čakam na to da bo zazidljiva za stanovanjsko gradnjo, hočejo jo razglasiti za poplavno območje, čeprav ni bilo tu nikoli poplave, nato jih bom moral na kolenih prositi za komunalno opremo, nato pa jim bom plačal še 10.000€ za en papir??? Ta država naj čim prej bankrotira in naj bomo spet pod tujo nadoblastjo ker sami očitno nismo zreli da imamo državo! BUTALE!!!!

Anonimni,  26. avgust 2011 ob 11:42  

Probelm je predvsem v tem, da država ni dala prehodnega obdobja fizičnim osebam, kot je to storila za osebe javnega prava. Npr. državni organ ali organ lokalne skupnosti ima prehodno obdobje v katerem prvo plača manj in potem šele, po poteku enega leta, celotno odškodnino. Zagotovo je neustavno to, da zakonodajalec fizičnim osebam ni omogočil enake pravice. Morda pa bo kdo, v ustavnem sporu uspel s korekcijo tega zakona. Zaenkrat pa država, ker potrebuje finančna sredstva, obremenjuje tiste, ki imajo najmanj. Navadne državljane. Zakon je sprejet "potihem" in to se je zgodilo z razlogom. Nobene logike ni, da to breme pade na pleča tistemu, ki gradi na gradbeni parceli, od katere se je država že "poslovila" kot od zemljišča za pridelavo, saj je en krat, ob sprejemih prostorskih aktov občin, kmetijska zemljišča že "požegnala" oziroma dala svojo privolitev v spremebno namembnosti. Resnično sem razočarana. Sami smo kupili parcelo za 17.000, državi pa moramo dati 15.000. Obstajajo možnosti, da se prvo odmeri manjša parcela (pač minimum potreben za izgradnjo hiše), potem se na tej parceli odmeri odškodnina, morda se še lahko spremeni namembnost (če za to obstajajo pogoji). Tako se odškodnina lahko minimizira. Marsikatero zemljišče nima tiste namembnosti, ki je zapisana v katastru, zato se lahko boniteta zmanjša. Po mojih izračunih oba elaborata (geodetski in tisti od agonoma), staneta cca.1.000 EUR+taksa na GURS+odškodnina. Lepo so nam zagodli v Ljubljani...zares.

Anonimni,  27. september 2011 ob 20:02  

Spet vsi samo tarnamo in se jezimo na državo. Kaj pa če se združimo in ukrepamo. Vzgled nam naj bo >Pezdir, ki je že kar nekaj dosegel.Če ima kdo izkušnje v akcijo, ostali se bomo z veseljem pridružili in pomagali.
Milena

Anonimni,  1. oktober 2011 ob 14:32  

Se čisto strinjam z Mileno. Ima kdo kakšne uporabne izkušnje?

Anonimni,  7. november 2011 ob 11:43  

Ideja o skupnem angažmaju se mi zdi zelo dobra. Mislim, da so med nami, ogoljufanimi posameznili, tudi pravniki, ki bi se lahko strokovno lotili problema - ostali pa bi s svojo moralno in finančno podporo.
Z možem sva od občine kupila zazidljivo parcelo, ki se je nenadoma, ko sva hotela graditi, spremenila v njivo! Nihče naju ni opozoril na tihi zakon, ki je bil, medtem ko sva bila na banki in plačevala "zazidljivo parcelo", sprejet. Zares podlo.
LP, M.

Anonimni,  11. januar 2012 ob 18:37  

danes sem na občini izvedela čisto po naklučju da me po vseh stroških glede gradbenega dovoljenja čaka še plačilo te odškodnine ki ni ravno majhna. noro kaj se še ne spomnijo. pa nihče nič ne opozori.če nebi danes zvedela bi domov dobila samo odločbi in bi me verjetno kap.
če bi to vedela prej, sploh nebi šla v gradnjo ker so ti zneski absurdni: 14000 € za 1000 m2 parcele ki stoji med cesto in železnico ter na poplavnem območju- res idealna parcela.bomo probal mal znižat bonitetni razred če se bo dalo.
drugač pa sploh ne vem kaj še lahko naredim. a je komu že uspelo znižat bonitetni razred??

Anonimni,  12. januar 2012 ob 08:50  

Najprej sem imel okoli 50% rabo 3000 in 50% 1300. Zgodilo se mi je, da so mi, ko sem jim že drugič dal prošnjo za spremembo dejanske rabe, spremenili še tisti stavbni del (raba 3000) v travnik (raba 1300). Tako imam sedaj celo parcelo 1300 in moram plačati za celotno parcelo davek. Ali je to pravna država? Ali lahko sredi postopka spreminjajo stvari? Kaj naj naredim?

Anonimni,  12. januar 2012 ob 17:03  

Noro!!
V naši državi je vse možno sam da te še bolj zaj...
Jaz sem klicala agronoma ki bo dal mnenje za znižanje bonitetne ocene sam kej več kot za 10% baje ne morjo znižat pa parcelacijo bomo naredl da bomo sam za en del plačali. tam kjer bo stala hiša. pa še vedno bo to ene 8000 €. tko da se kr mal norca delajo iz nas k da denar po cesti pobiramo.

Anonimni,  5. februar 2012 ob 19:40  

Pozdravljeni!
Vidim da vas ima več takšne probleme kot jaz,ampak jaz sem tik pred nakupom zazidljive parcele v izmeri 1,500 kvadratnih metrov in sem se o tem pozanimal prej glede mojih informacij vam lahko pomagam edino tako kot so meni svetovali in ki baje edino drži,in bo seveda treba kar nekaj narediti.Seveda parcele še nisem plačal ker so mi tako svetovali ampak bomo najprej parcelo poslikali kje stoji,njena lega,komeloracijski jarki,vrzeli,če je v naselju ali izven naselja potrebno napisati lastno prošnjo za spremembo dejanske rabe zemljišča ki je sedaj 100% kmetisko po namenski rabi 100% zazidljivo stavbno zemljišče.Torej napisati prošnjo za spremembo dejanske rabe,ampak je to potrebno utemeljiti zakaj spremeniti,razlogi...zato pa parcelo poslikati 10,20 slik in poslati na ministrstvo za kmetistvo v ljubljano.Glede velikosti parcel ne bi smelo biti problema če so dani pogoji za to parcela ne sme biti večja od 50 ar ter da je v vasi oz naselju da se na njej nikoli ni sadilo...itd. Lp Zdravko!

Anonimni,  6. februar 2012 ob 10:56  

G. Zdravko, jaz imam enako zadevo! Imam pa že svojo parcelo, kjer piše trenutna raba kmetijsko zemlišče/travnik-al neki podobnga, namenska raba pa STAVBNO ZEMLIŠČE. Mimo parcele teče vodovod-celo jašek od vodovoda so pred leti kar na robu moje parcele nardili, pa zraven je že stanovanjska hiša stara že ene 30 let, tko da resnično se mi ne zdi logično da bi moral plačati ta prispevek za spremembo namembnosti!
Glede na to kar ste navedel-naj bi vam potem ukinili plačilo tega prispevka?? Ali imate mogoče mail od ministrstva, kamor je potrebno poslati slike in ostale stvari?

Vesel bom vaše pomoči!
Lp Andrej

Anonimni,  15. februar 2012 ob 20:31  

Sramota kakšne lopovi vladajo v tej mafijsko-nacistični demokraciji.Kraja,kraja z namenom da se nasitijo zapravljivi in nenasitni žepi birokratske sodrge!
To ni demokracija to je stanje,ki je samo še korak do srednjega veka in uvedbe biričev.Ta sodrga,ki vlada v tej banana državi ni kompetentna za vodenje države in naj nemudoma odstopi in vrne nakradeno premoženje ter poplača kredite,ki so jih ustvarili s svojo razsipnostjo.

Anonimni,  26. julij 2012 ob 09:29  

Spremembo namebnosti v Novi Gorici čakamo že dobrih 10let. Bila je zazidljiva parcela, starša sta hotela zidati a so brez kakršnega koli obvestila le to spremenili v travnik. Starši že z pripravljenimi načrti hiše je splavalo vse po vodi. Zdaj po 10 letih se trudimo in trudimo da bi nam uspelo a nam na vseh koncih govorijo "je treba še malo počakat" maloooo?? 10let? Srečo bodo imeli moji otroci (ko jih bom, če jih bom imel) če bodo dočakali zazidljivo parcelo. Ampak dvomim v to. ŽALOST

Objavite komentar

O strani

© 2010-2017 Vse pravice pridržane. Gradovi v oblakih.

Hitre informacije o nakupu, gradnji in obnovi nepremičnin.

Vse informacije na spletni strani Gradovi v oblakih so zgolj informativne narave, za točnejša navodila se obrnite na pristojne organe, ki urejajo vaše zadeve.

Kontakt

gradovivoblakih@yahoo.com

Arhiv strani

  © Gradovi v oblakih 2010-2011

Pojdi NA VRH