Vpis v zemljiško knjigo

10. april 2010

Za vpis lastninske pravice na nepremičnini v zemljiško knjigo je potrebno pristojnemu sodišču (na območju, kjer leži nepremičnina) predložiti:

  • predlog za vpis (obrazec PRID - Zemljiškoknjižni predlog in ustrezne priloge, ki so v tem obrazcu)
  • listine, ki so podlaga za vpis (kupoprodajna pogodba v izvirniku ozi. veriga kupoprodajnih pogodb, če tudi lastniki pred vami v zemljiško knjigo niso bili vpisani)
  • Če etažna lastnina na določeni nepremičnini še ni vzpostavljena, je naprej potrebno urediti vse postopke v zvezi v vzpostavitvijo etažne lastnine (Obrazec za vpis etažne lastnine ) v zemljiško knjigo in šele nato podati predlog za vpis lastninske pravice na posameznem delu stavbe na konkretno osebo. 
Zemljiška knjiga je javna knjiga, namenjena vpisu in javni objavi podatkov o pravicah na nepremičninah in pravnih dejstvih v zvezi z nepremičninami. Zemljiška knjiga je sestavljena iz glavne knjige in zbirke listin. Glavna knjiga je namenjena vpisu podatkov o pravicah na nepremičninah in pravnih dejstvih v zvezi z nepremičninami, za katere zakon določa, da se vpišejo v zemljiško knjigo. Zbirko listin tvorijo listine, na podlagi katerih je bil opravljen vpis v glavno knjigo.


Predpisi:  Zakon o zemljiški knjigi

0 komentarji:

Objavite komentar

O strani

© 2010-2017 Vse pravice pridržane. Gradovi v oblakih.

Hitre informacije o nakupu, gradnji in obnovi nepremičnin.

Vse informacije na spletni strani Gradovi v oblakih so zgolj informativne narave, za točnejša navodila se obrnite na pristojne organe, ki urejajo vaše zadeve.

Kontakt

gradovivoblakih@yahoo.com

Arhiv strani

  © Gradovi v oblakih 2010-2011

Pojdi NA VRH