Hipoteka - maksimalna, vpis v zemljiško knjigo, ureditev pri banki, hipotekarni kredit

10. april 2010

HIPOTEKA -je zastavna pravica na nepremičninah, vpisana v zemljiški knjigi ali v drugem registru. Deluje kot instrument zavarovanja denarne terjatve.

Kako se pridobi hipoteko? Kaj je hipotekarni kredit?.
Za pridobitev hipoteke na podlagi pravnega posla se zahteva vpis v zemljiško knjigo.Vpis v zemljiško knjigo se opravi na podlagi listine, ki vsebuje zemljiškoknjižno dovolilo. Listina  mora vsebovati označbo hipotekarnega upnika in dolžnika zavarovane terjatve ter zastavitelja, če ta hkrati ni dolžnik zavarovane terjatve, pravni temelj, zemljiškoknjižno označbo nepremičnine, na kateri se ustanavlja hipoteka in višino ter zapadlost zavarovane terjatve.
Pravni posel o ustanovitvi hipoteke je lahko sklenjen v obliki neposredno izvršljivega notarskega zapisa, v katerem zastavitelj soglaša, da se terjatev zavaruje z vknjižbo hipoteke na zastaviteljevi nepremičnini in da se po zapadlosti terjatve opravi poplačilo terjatve iz kupnine, dosežene s prodajo in izpraznitev ter izročitev nepremičnine v enem mesecu po prodaji. Neposredna izvršljivost notarskega zapisa se zaznamuje v zemljiški knjigi in učinkuje tudi proti vsakemu kasnejšemu pridobitelju lastninske pravice na zastavljeni nepremičnini. Vknjižbo hipoteke in zaznambo izvršljivosti mora nemudoma po sklenitvi posla predlagati notar.Hipoteka lahko nastane tudi na podlagi sodne odločbe z vpisom v zemljiško knjigo.

Maksimalna hipoteka - Hipoteka se lahko ustanovi tudi tako, da se določi najvišji znesek, do katerega za zavarovane terjatve jamči nepremičnina (maksimalna hipoteka). Z maksimalno hipoteko se lahko zavaruje posamezna terjatev ali terjatve, ki izvirajo iz določenega pravnega razmerja, katerih višina v trenutku ustanovitve hipoteke ni določena. Z maksimalno hipoteko so do najvišjega zneska zavarovane tudi vse obresti in stroški zavarovanih terjatev. V primeru odstopa terjatve, zavarovane z maksimalno hipoteko, je prenos hipoteke izključen.

Izbris hipoteke se lahko zahteva:
– če dolžnik plača terjatev, ki je z njo zavarovana;
– če terjatev, zavarovana s hipoteko, preneha;
– če se hipotekarni upnik odreče hipoteki;
– če je ista oseba postala lastnik nepremičnine in imetnik hipoteke na tej nepremičnini;
– če hipoteka s potekom časa ugasne;
– če se zastavljena stvar proda za poplačilo zavarovane terjatve.
Hipoteka ugasne s potekom desetih let od dneva dospelosti zavarovane terjatve.

Izbrisno dovoljenje - Izbrisana pobotnica:
V večstanovanjskih objektih, kjer ima običajno investitor hipotekarni kredit banka investitorju po etažah izroča izbrisno pobotnico, tako da investitor ta stanovanja lahko prodaja. Če kupujete stanovanje pod hipoteko (oz. hipotekarnim kreditom) si pred nakazilom denarja pridobite izbrisno pobotnico. Brez tega se kupec v ZK ne more vpisati kot lastnik.

1 komentarji:

Chris Fluent 1. oktober 2019 ob 02:19  

Prijavite se za kredit i dobijte odobrenje u roku od 24 sata na highclassloanfund@gmail.com. Nudimo sve vrste zajma s 2% kamate, brzo, jednostavno i povoljno. Kontaktirajte nas danas za odobrenje vašeg kredita i dobiti odobrenje. Bog vas blagoslovio.

Objavite komentar

O strani

© 2010-2017 Vse pravice pridržane. Gradovi v oblakih.

Hitre informacije o nakupu, gradnji in obnovi nepremičnin.

Vse informacije na spletni strani Gradovi v oblakih so zgolj informativne narave, za točnejša navodila se obrnite na pristojne organe, ki urejajo vaše zadeve.

Kontakt

gradovivoblakih@yahoo.com

Arhiv strani

  © Gradovi v oblakih 2010-2011

Pojdi NA VRH